Ik ben

Ik ben Jesse Dijksman, schrijver en oprichter van Lukida Onderwijs.

Jaren geleden kwam ik erachter dat ik de wereld graag wat mooier wilde maken. Ik besloot les te geven aan kinderen in creatieve vakken en zelf te gaan schrijven. Ik deed de Schrijversvakschool in Amsterdam waar ik een grote liefde voor het schrijven van korte verhalen vond, en plezier in het schrijven van filmscenario’s.

Op een dag kreeg ik het idee om ‘crowdfunding met abonnementen’ te combineren, als eerste ter wereld. Dat concept kreeg ik toen (jaren geleden) nog niet succesvol van de grond, Amerikaanse partijen lukte dat wel (zodat ik in ieder geval de bevestiging kreeg dat mijn idee niet stom was).

De ervaringen die ik opdeed tijdens het werken aan lukida.com en het netwerk dat ik opbouwde, zorgde ervoor dat ik met meer succes Lukida Onderwijs kon opzetten, een organisatie die freelance (kunst)docenten naar basisscholen stuurt als invaller. Met het huidige lerarentekort is dat een schot in de roos. Op dit moment zijn elke week meer dan honderd docenten aan het werk op tientallen scholen in de hele Randstad. Met een team van zeven mensen bouwen we dit steeds verder uit, zodat we hopelijk op een dag heel Nederland van deze dienst kunnen voorzien. Omdat ik als doel heb: de wereld mooier maken, heb ik altijd hard mijn best gedaan om de prijs voor onze dienst op hetzelfde niveau te houden als de kosten voor een basisschooldocent. Als wij niet duurder zijn, kunnen de scholen ons zo veel inzetten als ze willen, zodat er extra veel kunstenaars inkomsten kunnen krijgen via dit concept en er heel erg veel leerlingen op basisscholen met kunst en cultuur in aanraking komen. En dat lijkt te werken!

De afgelopen twee jaar heb ik minder korte verhalen geschreven, en helemaal geen films meer. Wel ben ik in de trein met mijn oude schrijfproject aan de slag gegaan: een fantasyboek voor pubers. elke treinrit, ook al was het een stukje van tien minuten, ben ik aan het schrijven: binnen een jaar had ik 300 pagina’s die ik thuis herschrijf.

Het tweede boek met korte verhalen dat ik in eigen beheer uitgeef, getiteld: ‘De Eerlijke Dief’ komt in februari uit. Al mijn abonnees van vroeger krijgen een exemplaar en natuurlijk kan je het boek ook gewoon online bestellen.

Tenslotte ga ik alsnog weer aan de slag met crowdfunden met abonnementen, op een nieuwe manier, met een nieuwe site, voor mezelf en hopelijk voor de honderden kunstenaars die ik de afgelopen jaren heb ontmoet via Lukida.

En verder? Ik ga weer af en toe zelf invallen. Lesgeven is namelijk heel erg leuk. En ik merk dat er weer korte verhalen in mij naar boven komen: die zullen de komende tijd op deze site verschijnen.