Ik ben Jesse Dijksman, schrijver en oprichter van Lukida.

Bijna elke week schrijf ik een paar korte verhalen. Daarnaast maak ik ook films, vooral als scenarioschrijver, maar af en toe ook als producent (iemand moet het doen). Met de 48hr films hebben mijn teams en ik aardig wat succes behaald. Mijn korte verhalen hebben me een boek in eigen beheer en aandacht van een echte uitgever opgeleverd. Ik ga binnenkort aan de slag met het schrijven van de roman waar die uitgever interesse in heeft. De moed om dat te doen, heb ik al bijna.

Lukida helpt kunstenaars en andere creatieve makers om structurele inkomsten te krijgen. Mensen die het werk van een maker waarderen, kunnen een abonnement nemen. Voor een klein bedrag per maand of jaar heeft de maker de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan zijn vrije werk. De abonnee krijgt daar een prettig gevoel bij, en ontvangt met enige regelmaat een geschenk.

Lukida is nodig omdat er steeds meer kunstenaars problemen hebben met het vinden van inkomsten. De abonnementen van Lukida zorgen voor een klein basisinkomen, in voorzien door de mensen die het werk van of de kunstenaar zelf waarderen. Met deze organisatie ben ik ook andere diensten aan het aanbieden aan kunstenaars, omdat er meer plekken zijn waar we inkomsten voor hen kunnen vinden. Daarnaast ben ik op de Universiteit van Amsterdam dit concept ook aan het introduceren bij wetenschappers, omdat deze vergelijkbare financieringsproblemen kennen als kunstenaars.

Mijn verhalen worden overigens ook regelmatig gepubliceerd op Frontaal Naakt.